Özgürlük Yolu Vakfı

Sepetim 0

İZMİR’DE EDEBİYAT KONULU SÖYLEŞİ

İZMİR’DE EDEBİYAT KONULU SÖYLEŞİ
2020-02-17 10:14


Kemal Burkay

Özgürlük Yolu Vakfı Başkanı  Kemal Burkay İzmir Büyükşehir Belediyesi UNESCO Ofisi tarafından düzenlenen edebiyat konulu söyleşiye nedeniyle 13 -14 Şubat günleri İzmir’de idi.

Söyleşi 14 Şubat Cuma günü Basmane semtindeki Aya Vukla Kilisesinde yapıldı. İş günü olmasına rağmen, İzmirli edebiyatseverler ve bu arada İzmir’deki arkadaş ve dostlar sıcak bir ilgi göstererek toplantıya gelmişlerdi.

Burkay,toplantı öncesinde, İzmir BB Sanat danışmanı sayın Nihat Özdal’la birlikte kilise avlusundaki basın müzesini gezdi. Müze, 19. Yüzyıldan bu yana ülkenin basın hayatında iz bırakmış olan isimlerin yanı sıra, bu yolda büyük bedeller ödemiş ve hayatlarını vermiş bir dizi yazar ve gazetecinin resim ve öykülerini sergilemekteydi, ki bunlar arasında Nazım, Sebahattin Ali, Abdi İpekçi, Server Tanilli, Uğur Mumcu ve Musa Anter de vardılar.



Söyleşi saat 14’te başladı. Aynı zamanda şair ve yazar olan moderatör Hayri K. Yetik Kemal Burkay'ın siyasi ve edebi kişiliği ve eserleriyle ilgili bir tanıtım yaparak sözü Burkay'averdi ve konuşma boyunca zaman zaman konuyla ilgili sorular yöneltti.

Burkay, edebiyata genç yaşta ilgi duyduğunu, şiir, hikaye ve roman yazdığını anlatarak söze başladı. Daha sonra ülke sorunlarının onu örgütlü siyasetin içine çektiğini, bu nedenle roman yazmaya artık zamanının el vermediğini, ama şiir yazmayı sürdürdüğünü, 7’si Türkçe, 4’ü Kürtçe olmak üzere 11 şiir kitabının basıldığını., onun yanı sıra edebiyatın değişik alanlarında (çocuk hikayesi, mizah, tiyatro, deneme, gezi, çeviri, anı…) ürün vermeyi sürdürdüğünü, 60 küsur eserinin yarıdan çoğunun kültürel eserler olduğunu anlattı ve şiirlerinden örnekler sundu. Daha sonra dinleyicilerin sorularını cevaplandırdı ve kitaplarıı imzaladı.

14 Şubat akşamı, “Asansör” diye bilinen mekanda arkadaşlarla yemek yedi. 15 Şubat günü ise HAK-PAR il merkezinde yine arkadaşlar ve ziyarete gelenlerle sohbet etti.

Aynı gün HAK-PAR’ın 18. Kuruluş gecesine katılmak için uçakla Diyarbakır’a geçecmeyi planlayan Kemal Burkay .  gece, olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildiği için o akşam Ankara’ya döndü.

16 Şubat 2020

© 2017-2024 Tüm hakları saklıdır.