Özgürlük Yolu Vakfı

Sepetim 0

ADIYAMAN İLİ BALYAN (YAYLAKONAK) BELDESİNE YARDIM ULAŞTIRDIK

ADIYAMAN İLİ BALYAN (YAYLAKONAK) BELDESİNE YARDIM ULAŞTIRDIK
16.02.2023 tarihinde Adıyaman ili Balyan(yaylakonak) beldesine gidildi. Özgürlük Yolu Vakfı’nın temin ettiği 20, Kurd-Kav tarafından temin edilen 10 (toplam olarak 30 çadır), bunun yanı sıra Özgürlük Yolu Vakfı’nın temin ettiği 60 torba kadar kuru gıda (pirinç, bulgur, makarna, mercimek, fassulye, nohut, yağ, çay vb.) beldeye ulaştırıldı,
Balyan beldesi 6 muhtarlıktan oluşmaktadır. Belde başkanının başkanlığında oluşan bir ekip gelen yardımları organize etmektedir. Götürdüğümüz yardım malzemeleri ayrı ayrı istiflendi ve bir çadır örnek olarak kuruldu. Özellikle çadır başta olmak üzere yardımın köy muhtarları tarafından acil ihtiyacı olanlara dağıtılacağı konusunda anlaştık.
Beldede taş-toprak yapılar tamamıyla yıkılmış ve enkaz altındakilerini belde sakinleri kendi imkanlarıyla çıkartmıştır. Beldede 72 kişi hayatını kaybetmiştir. Derme çatma ayakta kalan yapıların içerisinde 3-5 aile birlikte kalmaktadır. Barınma için ihtiyaç duyulan yapılar(çadır, konteynır, prefabrik ev vb.)şimdiye kadar bu beldeye ulaştırılamamıştır. Mevcut durumda en fazla ihtiyaç duyulan barınma ve hijyendir. Beldede özelikle barınma, kuru gıda, tuvalet, temizlik malzemelerine ihtiyaç duyulduğu belde sakinleri tarafından dile getirilmiştir.
Adıyaman il merkezindeki binaların %40 ‘ı yıkılmış, geri kalan tüm binaların yıkılacağı ifade edilmektedir. Sadece kentin kuzeyinde bulunan OSB, Valilik, Karayolları vb bazı kamu binaları ayaktadır. Kent boşalmıştır. Ancak köylerin bir kısmına halen ulaşılamadığı ve bir kısmına da kamu yardımlarının ulaştırılamadığı ifade edilmektedir..
Öneri; 1. Gönüllü kişi ve kuruluşlar tarafından deprem illerinde (Malatya-Adıyaman arası ilçe ve köyler, Maraş ilçe ve köyleri) ciddi bir saha araştırması yapmalı, mevcut durum, kısa ve uzun vadeli ihtiyaçlar tespit ederek raporlamalıdır.
2.Yardım yapmak isteyenler, önce yardım yapacağı yerleşimi ve o yerleşimin ihtiyaçlarını önceden tespit etmeli ve ona göre yardım temin ederek ulaştırmalıdır. Aksi takdirde götürülen yardımlar heba olmakla beraber ciddi kirlilik yaratmaktadır.
3. Dayanıklı gıdalar ve uzun süre barınak olarak kullanılabilecek yapılar yardım konusunda öncelikli olmalıdır. Ulaşabildiğimiz yerlerde giyecek ihtiyacı yok denecek kadar azdı.
4. Kadın ve çocuklar başta olmak üzere depremzedelere zaman geçirmeden psikolojik ve sosyal destek planlanmalı/verilmelidir. Aksi takdirde ciddi travmalar ortaya çıkacak ve insanlar bir daha dönmemek üzere yerini yurdunu terk etmek durumunda kalacaklardır.
Hanefi Eren
Özgürlük Yolu Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi
17 Şubat 2023

© 2017-2024 Tüm hakları saklıdır.