Özgürlük Yolu Vakfı

Sepetim 0

ZVK-KOMKAR ve Özgürlük Yolu Vakfı Deprem Bölgesinde

12.08.2023 tarihinde ZVK-KOMKAR başkanı Dr. Rohat Geran, ZVK-KOMKAR GYK üyesi M. Ali Doğan,  Özgürlük yolu Vakfı Yönetim kurlu üyeleri Necati Bayram ve Hanifi Eren ile Uzman Psikolog Antonia Sieveking den oluşan heyet Depremin tahribatını halen üzerinden atamayan Adıyaman il merkezi, Adıyaman/Balyan beldesi ile Malatya Doğan şehir ilçesi ve köylerini ziyaret ederek sorunları ve çözüm önerleri konusunda görüş alışverişinde bulundular.

Mevcut durumda barınma ve temel altyapı sorunları çözülememiş ve kışa kadar da çözüleceğine dair hiç kimsede umut yoktur. İnsanlar kurulan sınırlı sayıda toplu konteyner merkezlerde, çadırlarda ve depremin ağır hasarı dışarıdan gözlemlenen evlerde barınmaya çalışmaktadır. Şanslı olan sınırlı kişiler bireysel konteynerlere ulaşmakta/temin edebilmektedir. Adıyaman ve Malatya da genellikle kış ayları soğuk ve fazla kar yağışlı geçer. Bu sebeple depremzedeler şimdiden kışı nasıl atlatacaklarının kaygısını yaşamaktadırlar.

Bütün bu kaygılara rağmen kendi yerleşim alanlarında üretim yaparak yaşamaya tutunanlar ise bozulan su kanallarının yapımına, sulama sistemlerinin alet-ekipmanlarına, tohum, fide, fidan, gübre gibi temel girdilere ve ürünlerini yaban hayvanlarına karşı korumak için tel çitlere ihtiyaç duymaktadırlar. Ayrıca en önemli geçim kaynağı olan tütün üzerindeki kota büyük mağduriyet yaratmaktadır. Kota dahilinde üretilen tütünler piyasanın üçte bir(1/3) fiyatına satılabilmektedir.

Özelikle balyan bölgesinde çevre tahribatına neden olacak barajlar ve maden çıkarma çalışmaları mevcuttur. Baraja su takviye etmek için bazı su kaynaklarının akışının değiştirilmesine çalışılmaktadır. Bu durumda birçok canlının habitatı(yaşam alanı) yok olacaktır. Depremzedeler Çevre felaketine ve bölgenin insansızlaştırılmasına neden olacak bu tür çalışmaları durdurmak için birde mahkemelerle uğraşmaktadırlar. Depremden daha büyük felaketlere neden olacak bu tür çalışmaların sonlandırılması ve depremzedelerin kaygılarının giderilmesi gerekmektedir.

Tespit edilen sorunların çözümü göçü önler ve göç edenlerin de geri dönmesine katkı sunacaktır.

 

 

 

© 2017-2024 Tüm hakları saklıdır.